biografie

Despre Ioan Zobu

Ioan Zobu este un sculptor român contemporan, născut pe 27 septembrie 1958 în satul Cotu – Copălău, județul Botoșani.

Povestea sculptorului botoșănean Ioan Zobu se poate citi privind creațiile sale în dezlănțuiri de forme ce au prins contur și s-au concretizat în decursul a 4 decenii de viață.

Încă din copilărie, a simțit o atracție profundă pentru lemn, iar de la vârsta de patru ani a început să sculpteze bețe, arcuri și alte obiecte simple, transformând joaca într-o chemare artistică.

A urmat cursurile Școlii Populare de Artă, secția sculptură, pe care a absolvit-o în 1978. Între anii 1974 și 1984, a participat la numeroase expoziții personale și de grup, fiind premiat în repetate rânduri în cadrul Festivalului Național „Cântarea României”. 

După o lungă perioadă de introspecție și creație retrasă din lumina reflectoarelor – în care a realizat peste 200 de lucrări sculptate în lemn, fără a le expune publicului – anul 2018 a marcat revenirea sa spectaculoasă în peisajul artistic, prin expoziții personale și colective la Iași și Botoșani.

Stilul său se definește prin sculptura nonfigurativă, o formă de expresie liberă care evită reprezentările directe, în favoarea simbolurilor, formelor abstracte și a emoției pure. Creațiile sale dezvăluie o lume complexă, plină de mister și poezie vizuală. Lucrările precum Enigma, Euforia, Instinct, Războinic, Dac, Arcaș, Pradă, Destin sau Dorință sunt metafore sculptate ce surprind stări, idei și emoții, uneori în confluențe neașteptate – precum dualitatea dintre fragilitatea umană și forța destinului.

Artistul explorează teme profunde precum frumusețea feminină, conflictul interior, renașterea, dorința, neliniștea sau misterul. Creațiile sale sunt strâns legate de anumite momente din viață, fiecare lucrare în parte a apărut când a vrut ea și a cuprins cât a putut de bine o părticică din vibrația ce l-a tulburat pe artist, căpătând forma și fața momentului respectiv. Lemnul, materialul său preferat, devine un partener de dialog, un organism viu care se lasă modelat doar de cel care îi simte chemarea.

Imaginația bogată, originalitatea și libertatea de expresie definesc stilul lui Ioan Zobu. Fiecare piesă poartă o amprentă unică și invită privitorul să pătrundă într-un univers al sensibilității și introspecției.

Prin arta sa, Ioan Zobu nu oferă răspunsuri, ci deschide ferestre către lumi interioare, provocând publicul să privească, să simtă și să descopere – dincolo de formă, vibrația profundă a frumosului.

Nu te învață nimeni cum să simți pulsul lemnului, căldura și chemarea lui. Aceste lucruri le simți ori nu. Ating lemnul, e cald, e blând, e scump. Îi simt vibrația și viața din el se lasă în mâinile mele cu încredere și bucurie pentru a rămâne mereu în forma în care simt că poate să-i asigure o viață cât mai lungă, iubit de cei care-l vor privi și vor înțelege mesajul.

Ioan Zobu

Nu te învață nimeni cum să simți pulsul lemnului, căldura și chemarea lui. Aceste lucruri le simți ori nu. Ating lemnul, e cald, e blând, e scump. Îi simt vibrația și viața din el se lasă în mâinile mele cu încredere și bucurie pentru a rămâne mereu în forma în care simt că poate să-i asigure o viață cât mai lungă, iubit de cei care-l vor privi și vor înțelege mesajul.

Ioan Zobu

Articole

Istoricul Gheorghe Median spunea despre dumneavoastră că sunteţi „un artist neliniştit în aflarea rosturilor lumii şi a minunilor ei, hotărât să le dea un sens prin intermediul artei”. Vorbiţi-ne despre începuturi.
Video: Opere expuse după 30 de ani de muncă
Reportaj realizat de
Somax Tv
Un regal de sculptură la Botoşani: Expoziţia personală de sculptură „După 30 de ani – Ioan Zobu”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud.
Kristina Jones
Designation
Reportaj realizat de Somax TV

Opere expuse după 30 de ani de muncă